Minden termékünket 1-2 munkanap alatt kiszállítjuk saját raktárról!
Ingyenes szállítás: GLS 20.000 Ft-tól, ExpressOne 15.000 Ft-tól!

Xiaomi MI Band 5 – az olcsó okosórák legújabb generációja

2020. június 11.-én várható a Xiaomi fitness okosórájának, az MI Band ötödik generációjának megjelenése a gyártó hazájában, Kínában.

A gyártó méltán népszerű márkája az olcsón elérhető okoseszközök piacán, melynek fitness kiegészítőjét képviseli az MI Band. Ahogyan azt már az MI Band 4 kínai megjelenésekor láthattuk, röviddel a gyártó hazájában történő forgalomba kerülését követően az okosóra piacra került az Egyesült Királyságban és Európában is, tehát az MI Band 4 kedvelőinek már nem kell sokat várni az új szériás készülék megvásárlásáig.

Miért szeretjük az okosórákat?

Az első okosórák esetében még éles különbséget lehetett tenni az okostelefont kiegészítő, az üzeneteket, e-maileket és hívásokat kijelző és fogadni képes órák és a sportolást kiegészítő, a sporttevékenységeket asszisztáló fitnessórák között. Mára ezek a funkciók szinte minden új modellben megtalálhatóak egyszerre, az árak közötti különbséget pedig az adott márka általános árfekvése és a kütyübe sűrített funkciók adják. Ha nagyon szigorúan vennénk az okosóra fogalmát, tehát egy olyan eszközt képzelünk el, amelyik kiváltja a telefont, ezáltal azt nem kell magunknál tartani, abban az esetben a piacon elérhető órák kínálata leszűkülne a SIM-mel működő modellekre. A SIM-mel működő okosórák alkalmasak a telefonhívások és az SMS-ek fogadására és megválaszolására, tehát kiváltják a telefont, mint eszközt. Ez csupán néhány okosórára jellemző a piacon, míg a többi modell Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a telefonnal, tehát nélkülözhetetlen bizonyos fizikai közelség megléte a két eszköz között. Ráadásul a SIM-es okosórák minőséget garantáló típusai árban többszörösét jelentik a Bluetootth-on keresztül működő óráknak. Ha ebből indulunk ki, akkor a Xiaomi Band sokkal inkább egy sporteszköz, amelyben a fitness és egészség funkciók hangsúlyosak.

De mégis miért szeretjük az okosórát? Elsősorban azért, mert a kényelmünket szolgálja, hiszen aki nem szereti minden percben a telefonját nézegetni, vagy a mára egyre nagyobb méretekben megjelenő készülékeket inkább a táskája mélyén tartaná a zsebe helyett, egyértelműen tapasztalható az okosórák előnye. Másrészt, aki rendszeresen sportol és szereti tudni, hogy milyen teljesítményt nyújt edzés közben, annak a fitnessórák remek asszisztenciát nyújtanak a fizikai állapotuk monitorozásában. Tehát nem kell magunknál tartani az okostelefont, hogy a megfelelő edzéshez dukáló applikáció rögzítse a teljesítményünket. Ráadásul a fitnessórák direkt az aktív mozgásformákhoz idomulnak, nem jelentenek járulékos terhet, nem zavarnak a mozgásban, és vízállók.

További járulékos haszna egy ilyen fitness eszköznek a sportolás során, hogy az élettani működésünket követik, ezáltal pedig képesek lehetnek előre jelezni, ha az adataink komolyabb egészségügyi problémára utalnak.

Nem utolsó sorban pedig minden eszköz saját dizájnnal készül, ami az okosórák tervezésekor is követi az aktuális trendeket. Ennek köszönhetően egy ilyen óra stílust és megjelenést biztosít, tehát divatelemként is funkcionál.

 

A Band 5 várható előnyei

A hivatalos megjelenés előtt kiszivárgott információk alapján az MI Band 5 használóinak lehetőségük lesz az NFC támogatás használására, vagyis nem kell a bankkártyánk után kotorászni a zsebünkben, mert a Paypass kártyákhoz hasonlóan a Band 5 is biztosítani fogja az érintéses fizetés lehetőségét. Ez a funkció egyébként már a Band 4-ban is megtalálható volt, azonban kizárólag a kínai piacokra szánt változatban. A nemzetközi használatra a Xiaomi egy külön almárkát bocsátott ki Xiaomi MI Smartband 4 néven. Ezzel kapcsolatban sok, egymásnak ellentmondó pletyka jelent meg mindeddig az MI Band 5 kapcsán is, azonban a megjelenésig reménykedhetünk abban, hogy végre a nemzetközi változat is elérhetővé teszi az NFC fizetési funkciót. A MasterCard támogatás révén a közösségi közlekedésen történő jegyváltásra is alkalmas lesz az új széria.

Ami viszont nem lesz már a Band 5-ban, az a telefonhívások kijelzése. Ezen a ponton a Xiaomi tett egy lépést a fitness eszközök irányába. Kérdés, hogy hiányozni fog-e a felhasználóknak a telefonhívások kijelzése, hiszen hívást fogadni és beszélgetést bonyolítani az MI Band 4-el sem lehetett, futás vagy úszás közben nem fogadott hívás ellenőrizni pedig valószínűleg elhanyagolható.

 

Miben különbözik az MI Band 5 az elődjétől?

A leglátványosabb változást a színes érintőkijelző mérete jelenti majd, ami a Band 4 0,95 inches AMOLED kijelzőjét egy nagyobb, 1,2 inch felületre cserélte. Az új szériában továbbá a korábbi 5 sporttevékenység helyett már 11 aktivitási mód kerül, valamint a display funkciók is bővülnek a változatos óraszámlapok használatának lehetőségével. A fényképező gomb is lecserélődik, továbbá az elődben rendelkezésre álló pulzusmérő funkción túl véroxigénszint-mérő, valamint a nők havi ciklusának követését is lehetővé tevő funkció került a készülékbe.

Határozott újítás az AI támogatás is, ami az Amazon AI asszisztensét, Alexát jelenti. A korábbi modelleknél szintén volt beszédfelismerő digitális asszisztens, amely azonban kizárólag kínai nyelven működött. Ennek fényében Alexa már egy sokkal jobb választás, ami a nemzetközi piac igényeit is képes kielégíteni, hiszen az Amazon mesterséges asszisztense már nyolc nyelven képes utasításokat fogadni és végrehajtani.

Egyetlen hiányossága a korábbi Band 4-hoz képest pedig a hívásfogadás funkciójának elhagyása, amelyet mindenki mérlegeljen magában, hogy mennyire tart szükségesnek egy fitness eszköz esetében.

Árát tekintve a korábbi szériáknak megfelelően az MI Band 5 is 30-40 USD között fog mozogni, ami továbbra is az olcsó és sokak számára megfizethető termékek kínálatát gyarapítja.

További cikkek
Huawei Mate 20 Lite specifikáció, vélemények

Huawei Mate 20 Lite specifikáció, vélemények

Milyen is a Huawei Mate 20 Lite anyaghasználata és minpsége összeségében? Kezdjük talán azzal hogy a készülék fém keretrészt kapott, két üveg felület között, így már garantált is a prémium hatás. Ha nem egy erős középkategóriás készülékként gondolunk rá, kézben tartás után azt gondolnánk ez egy felső-kategóriás telefon.
Elolvasom