Minden termékünket 1-2 munkanap alatt kiszállítjuk saját raktárról!
Ingyenes szállítás: GLS 20.000 Ft-tól, ExpressOne 10.000 Ft-tól!

Filmezés mobillal

Az eszközök változnak, de a történetmesélés szabályai mindig ugyanazok maradnak.

Talán már nem az első generáció nő fel úgy, hogy nem ismeri azt a jelenséget, amikor az iskolai ballagáson valakinek az apja videokamerával szambázik méterről-méterre, hogy folyamatosan rögzítse a történéseket, sokkal inkább magára terelve ezzel a figyelmet az aktuális eseményekről. Ez már tényleg a múlté, hiszen nagyszabású rendezvényeken már nem meglepő az sem, hogy valaki egy telefonnal „élőzzön” végig jó minőségben, amit a világon bármerre szétküldhet.

Az okostelefonok kameráinak technikai innovációi évről évre döntögetik azokat a csúcsokat, amiket nem olyan rég saját maguk állítottak fel, és ezek a magas minőségű technológiák már mindenkinek elérhetőek. A filmezés így bárkinek komoly hobbijává válhat, ami nagyon sok irányba fejleszti nem csak az önkifejezést, hanem a tematikus gondolkodást is. A videómegosztókon a népszerűségért vívott csatározások a vloggereket és influencereket mindig újabb és újabb kihívások elé állítják, de nemcsak ők igénylik, hogy a legjobb minőségben tárhassák a világ elé kreatív gondolataikat, hanem az egyszerű felhasználó is aki, így szeretné a legemlékezetesebb pillanatokat örökre megőrizni.

Nyomd a gombot!

A telefonnal való filmezés egy egyszerű dolog. Csak lenyomjuk a gombot, és már el is indul a másodperc számláló, a piros pötty a képernyő szélén pedig jelzi, hogy az objektív előtt minden rögzítésre kerül. Viszont sokszor nem mindig sikerül úgy egy felvétel, ahogy azt szeretnénk, vagy mint azt gondoltuk és persze nem mindenkinek van arra energiája és türelme, hogy a felvételre került anyagot otthoni gépen vagy telefonon megvágja.

Azonban a mobillal való felvétel készítésnek is vannak olyan apró szabályai, amiket ha kis odafigyeléssel betartunk, a végeredmény sokkal inkább fog arra hasonlítani, ahogy azt elképzeltük.

Legyen világosság!

Első lépésként figyeljünk arra, hogy lehetőleg világos helyen filmezzünk. A sötét helyeken készített felvételek esetén számolnunk kell azzal, hogy a kép zajos lesz, mert a szenzor érzékeli a kevés fényt és ezért automatikusan erősíti magát. Ennek következtében tűnhet, úgy mintha hangyásabb lenne a kép.

A rázkódás nem tetszik a szemnek

Gyakran egy felvétel attól is nézhetetlen, hogy ha nagyon rezeg. Manapság már lehet kapni mobiltelefonokhoz is gimbalt, ami finom mechanikával kikompenzálja a kezünk remegését és így stabilizálja a képet. De az sincs már túl távol a jövőben, amikor a digitális képstabilizátor fejlettsége miatt nélkülözni lehet ezt a fajta technikát.

Maradj közel a témához

Robert Capa mondta, hogy „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel!”. A világhírű fotósnak ezt a tanácsát sok esetben illik megfontolni. Ez esetben azonban arra vonatkozik a megjegyzés, hogy felejtsük el a digitális zoomot, mert az szintén a képminőség rovására mehet. Nem mindenkinek a mobilja képes a 8K-s felvételre, ezért a képbe történő belenagyítás szintén a digitális zaj megjelenését vonja maga után.

Tartsd rendesen a telefont!

Talán a legfontosabb mind közül. A függőlegesen készített mobilos videók sosem tartalmaznak képileg annyi információt, mint a vízszintesen rögzítettek. A függőleges irány tökéletes választás portréfotó készítéshez, de nem a videóhoz.

Fontos a biztonság

További cikkek
Eddig ezt lehet tudni a Google Pixel 5-ről

Eddig ezt lehet tudni a Google Pixel 5-ről

Ugyan a Google Pixel telefonok óriási figyelmet kaptak az első modell - a Pixel 3 - megjelenésekor, a Pixel 4 már kevésbé mozgatta meg az emberek fantáziáját. Így több, mint kíváncsiak vagyunk arra, hogy az októberre ígért Pixel 5 modell mit tartogat a nagyközönség számára.
Elolvasom
Xiaomi MI 9 - Egy igazi kis szörnyeteg

Xiaomi MI 9 - Egy igazi kis szörnyeteg

Mikor egy igazán gyors autó volánja mögé ülsz, az első néhány kilométeren elkap az érzés, hogy ez már valami! Ugyanezt érzed, mikor a kedvenc alkalmazásaidat elkezded használni a Xiaomi MI 9-en, amiben az új Qualcomm Snapdragon 855 processzor kapott helyet. Egy abszolút szörnyeteg, ami állítólag 45%-kal nagyobb teljesítményre képes, mint az elődje, és a tapasztalatok szerint ez nem üres ígéret.
Elolvasom
Bemutatjuk az Android 11-et

Bemutatjuk az Android 11-et

Már szeptember elején megjelent kis hazánkban is az Android 11-es operációs rendszer, ami ugyan kevés, ám annál hasznosabb újításokkal lett gazdagabb az Android 10-hez képest. Lássuk, mit tud a kicsike.
Elolvasom