A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Keresés
Kosár
Vissza
Menü
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés
Kezdőoldal / Blog / Filmezés mobillal

Filmezés mobillal

Talán már nem az első generáció nő fel úgy, hogy nem ismeri azt a jelenséget, amikor az iskolai ballagáson valakinek az apja videokamerával szambázik méterről-méterre, hogy folyamatosan rögzítse a történéseket, sokkal inkább magára terelve ezzel a figyelmet az aktuális eseményekről. Ez már tényleg a múlté, hiszen nagyszabású rendezvényeken már nem meglepő az sem, hogy valaki egy telefonnal „élőzzön” végig jó minőségben, amit a világon bármerre szétküldhet.

Az okostelefonok kameráinak technikai innovációi évről évre döntögetik azokat a csúcsokat, amiket nem olyan rég saját maguk állítottak fel, és ezek a magas minőségű technológiák már mindenkinek elérhetőek. A filmezés így bárkinek komoly hobbijává válhat, ami nagyon sok irányba fejleszti nem csak az önkifejezést, hanem a tematikus gondolkodást is. A videómegosztókon a népszerűségért vívott csatározások a vloggereket és influencereket mindig újabb és újabb kihívások elé állítják, de nemcsak ők igénylik, hogy a legjobb minőségben tárhassák a világ elé kreatív gondolataikat, hanem az egyszerű felhasználó is aki, így szeretné a legemlékezetesebb pillanatokat örökre megőrizni.

Nyomd a gombot!

A telefonnal való filmezés egy egyszerű dolog. Csak lenyomjuk a gombot, és már el is indul a másodperc számláló, a piros pötty a képernyő szélén pedig jelzi, hogy az objektív előtt minden rögzítésre kerül. Viszont sokszor nem mindig sikerül úgy egy felvétel, ahogy azt szeretnénk, vagy mint azt gondoltuk és persze nem mindenkinek van arra energiája és türelme, hogy a felvételre került anyagot otthoni gépen vagy telefonon megvágja.

Azonban a mobillal való felvétel készítésnek is vannak olyan apró szabályai, amiket ha kis odafigyeléssel betartunk, a végeredmény sokkal inkább fog arra hasonlítani, ahogy azt elképzeltük.

Legyen világosság!

Első lépésként figyeljünk arra, hogy lehetőleg világos helyen filmezzünk. A sötét helyeken készített felvételek esetén számolnunk kell azzal, hogy a kép zajos lesz, mert a szenzor érzékeli a kevés fényt és ezért automatikusan erősíti magát. Ennek következtében tűnhet, úgy mintha hangyásabb lenne a kép.

A rázkódás nem tetszik a szemnek

Gyakran egy felvétel attól is nézhetetlen, hogy ha nagyon rezeg. Manapság már lehet kapni mobiltelefonokhoz is gimbalt, ami finom mechanikával kikompenzálja a kezünk remegését és így stabilizálja a képet. De az sincs már túl távol a jövőben, amikor a digitális képstabilizátor fejlettsége miatt nélkülözni lehet ezt a fajta technikát.

Maradj közel a témához

Robert Capa mondta, hogy „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel!”. A világhírű fotósnak ezt a tanácsát sok esetben illik megfontolni. Ez esetben azonban arra vonatkozik a megjegyzés, hogy felejtsük el a digitális zoomot, mert az szintén a képminőség rovására mehet. Nem mindenkinek a mobilja képes a 8K-s felvételre, ezért a képbe történő belenagyítás szintén a digitális zaj megjelenését vonja maga után.

Tartsd rendesen a telefont!

Talán a legfontosabb mind közül. A függőlegesen készített mobilos videók sosem tartalmaznak képileg annyi információt, mint a vízszintesen rögzítettek. A függőleges irány tökéletes választás portréfotó készítéshez, de nem a videóhoz.

Fontos a biztonság

Kiemelt ajánlataink