A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Keresés
Kosár
Vissza
Menü
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés
Kezdőoldal / Blog / Mobil adatok nyomán követik a koronavírus terjedését

Mobil adatok nyomán követik a koronavírus terjedését

A Maradj otthon mozgalom jelmondatából következő utasítás betartása jelenleg a legtöbb, amit civilként tehetünk a koronavírus járvány idején. Ezzel nem fogjuk tudni megszüntetni a járványt, sem a vírust, csak a terjedését lehet lassítani. Mégis, ez az egyik legnagyobb segítség az egészségügyben dolgozóknak, akik tartanak attól, hogy a tömeges megbetegedés következtében nem lesznek képesek ellátni megfelelően a betegeket, és kiemelten kezelni a súlyos eseteket.

Otthon ülve több időnk van gondolkodni

A járvány miatt olyan szempontok mentén is átértékelődik a jelenlegi világunk helyzete, amelyek biztonságpolitikai tekintetben rendkívül fontosak, azonban már olyan kérdéskört feszegetnek, ami GDPR vonatkozásában kétséges lehet, mégis nagy segítséget nyújthatnak az embereknek és a kormányoknak.

Eddig is lekövethettek, de csak ha volt engedélyük

A vírus terjedésének modellezésére a mobilok és okostelefonok cellainformációit használják fel. Az ötlet nem egy újkeletű dolog, mert Angliában 2011-ben már indítottak egy kísérleti projektet az influenza terjedésének vizsgálatára. A kísérletben résztvevő önkénteseknek egy applikáción keresztül kellett válaszolniuk a különböző tünetekkel kapcsolatos kérdésekre, és azután néhány hónapon keresztül rögzítették a mozgásukat, és azt is, hogy milyen közelségbe kerültek más emberekkel.

A szükség törvényt bont

Nem csoda, ha ezt a lehetőséget több országban is, egymástól függetlenül, megpróbálják a javukra fordítani. Mint például Dél-Koreában, ahol nem is az ország vezetése, hanem a „kockák” egy csoportja kezdett vadul a programozásba, aminek az lett a vége, hogy megalkották a Corona 100m appot, amin a felhasználók nem csak azt láthatják, hogy milyen közel van hozzájuk egy regisztrált fertőzött, hanem azt is, hogy a szóban forgó személy hány éves, milyen nemű és merre járt. Az applikációt február 11-én tették elérhetővé, és 17 nap alatt egymillióan töltötték le.

Szingapúrban közösen fejlesztett applikációt az egészségügyi minisztérium és a kormány. A program Bluetooth segítségével jelzi a fertőzött személy közelségét. Taiwanon pedig úgynevezett „elektromos kerítés”-t hoztak létre, ami telefonon keresztül azonnal jelez a hatóságoknál, ha a fertőzött egyén elhagyja a lakhelyét a karantén idején.

Izraelben március 17-én engedélyezték, hogy az izraeli titkosszolgálat a lakosságot a mobiljaikon keresztül monitorozhassa, hogy betartják-e a szigorú karantén intézkedéseket. A kormány elismeri, hogy ezzel a lépéssel néhány pontban megsérti a lakosság privát szféráját, de biztosított arról is, hogy a rögzített adatok 30 nap elteltével törlésre kerülnek.

A szomszédban már hivatalossá vált

Ausztriában egy egészen más célra fejlesztett programmal próbálnak segíteni a vírus terjedésének lassításában. A grazi egyetem és a Telekom Ausztria közös projektje eredetileg arra lett létrehozva, hogy a különböző turisztikai helyszíneknél mérje a vendégek számát, és az adott hely népszerűségét. Azonban március 17-én bejelentették, hogy a Telekom Ausztria adatokat adott át a kormánynak, amelyek anonimek és csak a rögzített helyadatokat tartalmazzák.

Ennél egy fokkal viccesebb, bár nem túlságosan felhasználóbarát, amit Lengyelországban foganatosítottak meg a járvány következtében március 20-tól. A Házi Karantén applikációt azoknak kell letölteni, akiknek ténylegesen otthon kell maradniuk a fertőzés gyanújával. A program jelez a felhasználónak, minden nap, két héten keresztül, hogy küldjön magáról egy selfiet, ami egyben a geolokációját is rögzíti. Ha elmarad a fénykép elküldésével, a rendőrség tesz nála látogatást.

Németországban és Olaszországban is gyűjtenek már a kormányzatok az okostelefonokon keresztül helyadatokat a felhasználókról, de mindezt csak a vírus terjedésének elemzésére, és a továbbterjedés megfékezésére.

Globális kapcsolat, világraszóló ellenőrzés?

A mobiltelefonok egy globális hálót képeznek, ha nem is az egész Föld körül, de a társadalmat nemzetiségtől függetlenül összekötik. Ezen a hálón keresztül az illetékes szerveknek tényleg csak egy gombnyomás, és mindenkiről mindent megtudhatnak. Azonban a lehetőséget törvények szabályozzák, és most a globális vészhelyzetre való tekintettel, az egyes kormányok kénytelenek alkalmazni ezt a módszert, az emberek biztonsága érdekében.

Kiemelt ajánlataink