A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Kedvencek
Keresés
Kosár
Vissza Vissza
close
Menü
Smartdiszkont
bezárás
Smartdiszkont
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés

150 MP-es szenzorról pletykálnak Samsungéknál

Bár még csak az idén jött ki a Samsung 108 MP-es kamerával turbózott Galaxy S20 Ultrája, a cég további bejelentést tett arról, hogy már dolgoznak egy további nagy szabású fejlesztésen, ami a pletykák szerint egy 150 MP-es szenzor bevezetése lenne az idei év utolsó negyedében. Szintén pletykaszinten röppent fel a hír, hogy a kínai telefongyártó Xiaomi már érdeklődik a formálódó újítás iránt, ami arra enged következtetni, hogy alig várják, hogy saját készülékeikbe integrálhassák, szintén az idei év végére. További értesülések pedig arról számolnak be, hogy más kínai gyártók, mint az Oppo és a Vivo, már fejlesztik készülékeikbe, hogy a Samsung szenzor és a Snapdragon 875 szépen muzsikáljanak együtt, és ezeknek az eredményeknek a reprezentálásával a következő évben terveznek előrukkolni.

Jó irányba indult a fejlesztés

A Samsung rendkívül jól egyesíti technikai újításait. A kameragyártásban is a technológiai élén járó vállalat telefonjai kamerarendszerében juttatja érvényességre innovációit. Előreláthatólag a szenzor mérete körülbelül 1 colos lesz és ugyanazon Nonacell technológia alapján fog működni, mint a Galaxy S20 Ultra ISOCELL Bright HM1. A Nonacell technológia elve az, hogy több nagyon kicsi pixel tesz ki egy nagyobbat, mint a Bright HM1-es szenzor esetében, ami 108 millió, 0,8 mikrométeres pixelből áll, de ezekből 9 darab szomszédos pixel tesz ki egy 2,4 mikrométeres, nagyobb pixelt. Az így kapott képek végeredményüket tekintve 12 MP felbontásúak lesznek, ez pedig a 150 MP-es szenzor esetében 16 MP -es végeredményt fog jelenteni. A Nonacell eljárásnak köszönhetően a szenzor így is nagyobb fény felvételre képes, mint jelenleg bármelyik másik telefon kamerája.

A technológiai kérdések, válaszok

Persze elgondolkozhatunk azon, hogy a szomszédos pixelek, amik szorosan egy csokorban a közelségük miatt interferálhatnak egymással, hiszen mégis csak egy pixelt adnak ki, de az ISOCELL Plus technológia fizikailag teszi képtelenné, hogy ez megtörténjen, a pixelek között létesített akadályoknak köszönhetően. A Smart-ISO fejlesztés pedig az alacsony fényű, sötétebb környezethez, vagy a világos, túl fényes atmoszféra kiégése ellen biztosítja, hogy a telefon a kép készítéséhez a megfelelő ISO beállítást használja.

Ebből adódóan a kihívást leginkább a kevert fényértékű, nagy fény-árnyék átmenetű környezet tökéltes megörökítése hozta magával. A HM1-s valós idejű HDR technológiája a képeket a lehető leghűebben és valóságosabban adja vissza, biztosítva a különböző expozíciós időt az egyes pixeleknek, amik még így is élesek maradnak, köszönhetően a beépített képstabilizátornak.

A darabszám nő, de a szoftver alig hajtja

A pixelszámok növelésének versenye lassan elhalt, a Nonacell technológia új irányt és szemléletmódot adott a kompetenciák kibővítésére. Hiszen technikailag elérhető a magasabb felbontás gyártása, de kérdés az, hogy szoftveresen képesek lesznek-e lekövetni a fejlődést, mert gyakran ez a kis hiányosság az, ami lekorlátozza a kameraszenzorok működését.