Minden termékünket 1-2 munkanap alatt kiszállítjuk saját raktárról!
Ingyenes szállítás: GLS 20.000 Ft-tól, ExpressOne 15.000 Ft-tól!

Jelenleg itt tart a TikTok ügye

Augusztus elején attól volt hangos a sajtó, hogy Trump 45 nap múlva kitiltja az USA-ból a TikTok-ot. De mi is történt ezután? Elhoztuk neked zanzásítva a TikTok ügyének főbb állomásait.

A Microsoft vételi szándéka hivatalosan is meg lett erősítve

Augusztus 2.-án a Microsoft kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy az USA kormányával közreműködve dolgoznak egy megállapodáson a kínai ByteDance vállalattal.

Talán első látásra nem érthetjük azt, hogy az alapvetően saját szolgáltatásait és szoftvereit preferáló Microsoft miért tenné rá a kezét a kínai eredetű appra. Viszont a magyarázat egyszerűbb, mint gondolnánk - legalább is a szakértők szerint.

A TikTok olyan adatokkal rendelkezik a felhasználóiról, amit a Microsoft rengeteg módon tud hasznosítani. Csak pár példával élve felhasználhatja szoftverei fejlesztéséhez vagy termékei felhasználói élményének növeléséhez is.

Ráadásul az app megvásárlásával a fiatalabb generációt is jobban elérik, amire valljuk be - igencsak szükségük van. Hiszen a munka világában Microsoft termékkel érintkezni mindennapos dolognak számít, ám a Z generációnál ez egyáltalán nem garantált.

Ugyanis a legnépszerűbb operációs rendszerek nem a Microsoft tulajdonában vannak, iskolai beadandókhoz is egyre elterjedtebb Google fejlesztéseket használni. Továbbá a Gmail is kenterbe veri a többi email szolgáltatást - így a Microsoft termékei is alul maradnak a versenyben.

Így egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy amerikai tinédzser használni fogja a Microsoft termékeit. Viszont a TikTok megvételével ezt a korosztályt is megtudja szólítani a cég, ezért a vétel igencsak ígéretesnek hangzik.

Bár félő, hogy a tárgyalásokkal kifutnak az időből. Ugyanis Trump a szeptember 20.-ai határidővel elég szűkös keretet hagyott a nagy volumenű tárgyalássorozat lebonyolításához. 

 

Ellenőrzésekkel akarnak nyomást helyezni a TikTokra

Ha nem elég a szeptember 20.-ai betiltás veszélye, Trump még ellenőrzéseket is elrendelt az app könyveire és információs szerveire. A vizsgalatok okául az szolgál, hogy az amerikai kormány meggyőződése szerint a kínai ByteDance cég (a TikTok forgalmazója) az amerikai felhasználók személyes adatait kiszivárogtatja a kínai kormánynak.

A cég cáfolja az ellene felhozott vádakat, amire bizonyítási kísérletet is tett, ám álláspontjuk szerint az amerikai kormány teljesen figyelmen kívül hagyta ezen törekvéseiket. Így a ByteDance augusztus 23.-án beperelte a kormányzati hatóságokat. 

 

A TikTok vezérigazgatója felmondott

Kevin Mayer június elején töltötte be a vezérigazgatói pozíciót a ByteDance-nél. Ekkor egy globális méreteket öltő, népszerű applikáció irányítását bízták rá. Viszont egy hete a vezérigazgató beadta a felmondását.

Nyilatkozatában az állt, hogy hosszas gondolkodás után az app bizonytalan globális jövője miatt hozta meg a döntését. A TikTok szóvivője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy teljesen megértik és tisztelik Mayer döntését. 

 

Kínai korlátozások lassítják az eladási folyamatot

Pár napja Peking 23 technológiával bővítette az kormányzati engedélyhez kötött exportra kijelölt technológiák listáját. Ezen a listán a TikToknak két alapvető technológiája is szerepel: az a fejlesztés, aminek segítségével adatelemzéssel ajánlanak videókat a felhasználóknak és az Al technológiák.

Ennek következtében az app amerikai tevékenységét csak a kormány engedélyével lehet eladni. Ezen a korlátozások jelentősen lassíthatják az app amúgy is hosszúnak ígérkező tárgyalásait.

Összességében láthatjuk, hogy a népszerű videómegosztó applikáció eladási folyamata közel sem zökkenőmentes. Ám az, hogy végül sikerül-e az amerikai tevékenységen továbbadni, csak 20.-án fog kiderülni.

További cikkek