A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Kedvencek
Keresés
Kosár
Vissza Vissza
close
Menü
Smartdiszkont
bezárás
Smartdiszkont
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés

Ha gamer egeret akarsz, fogadd meg ezt a néhány jótanácsot

Ma már számtalan olyan kiegészítőt találhatunk, amit gamereknek fejlesztettek ki, persze vannak olyanok is, amelyek nem féltétlenül a magas tudásukkal, sokkal inkább látványukkal nyűgözik le a vásárlókat. Egerekből is elképesztő mennyiségűt találunk a piacon, így összeszedtünk néhány fontos szempontot, ami segíthet eligazodni, akár éppen a Smartdiszkont kínálatában!

Az árcédula sem mindegy

Ez az egyik elsődleges dolog, hiszen mint általában, úgy itt sem feltétlen érdemes tovább nyújtózkodnunk, mint ameddig a takaró ér. A kifejezetten alacsony összegű egerektől a méregdrágáig sokfélére rábukkanhatunk, igaz sokszor a márkanevet is megfizetjük. A jó ár/érték arány tehát nagyon fontos, így jobb tudni, mik a preferenciák a kialakítást és az elérhető funkciókat tekintve, ha pedig az általunk kinézett termékek túl borsosnak tűnnek, érdemes lehet kompromisszumot kötni és a kevésbé ismert cégek termékeit is megnézni közelebbről. Általánosságban persze elmondható, hogy a gamer egerek zöme azért is drágább, mert jó minőségű anyagokból készülnek, precízebbek, többféle módon személyre szabhatók és beállíthatók, de minden esetben érdemes mélyebbre ásni, mielőtt végleges döntést hoznánk.

A komfort sokat számít

A név árulkodó, gamer egeret többnyire a játékosok vesznek, ők viszont naponta több órát beletesznek a játékba. A sok gyakorlás kifizetődővé válik, de ez is csak akkor igaz, ha kifejezetten jó az ergonómia. Az igazán profik gyakorlatilag egy munkanapnyi időt vagy akár annál is többet eltöltenek a számítógép előtt, hogy tökéletesíthessék tudásukat, márpedig a jó teljesítményhez elengedhetetlen a kényelem. Ez persze akkor is sokat ér, ha még csak kezdők volnánk, esetleg vegyes használatra keresünk gamer egeret. Általában a szakértők azt ajánlják, ne legyen túl sok oldalsó gomb, ami zavaró lehetne vagy véletlen klikkeléseket eredményezne, fontos a könnyű súly és az ugyancsak könnyű manőverezés és ne izzadjon tőle a kezünk.

A tempóra is figyeljünk

A gamer egerek többsége 3000 DPI-vel rendelkezik, így akár egy érintésből vagy mozdulatból gyorsan áthúzható a kurzor egyik oldalról a másikra, ami pedig szintén lényeges, hogy ezen állítani tudjunk. Más játékokban, más-más feladatokhoz különböző sebességre lehet szükségünk, de ezen a vonalon elindulva említsük meg a pollingrate mutatóját, amit Hz-ben mérünk. Ez azt mutatja, egy másodpercen belül mennyiszer tud frissülni a kurzor helyzete. Ennél figyelni kell arra, hogy a vezetékes verzióknál átlagosan 100 Hz ez az érték, a vezeték nélküli társaiknál pedig ennek általában a felét érik el. Utóbbiak kényelmesek és praktikusak, de többnyire az amatőrök vagy a hobbisták használják, igaz itt is tudni kell, milyen játékról van szó, mert simán lehet, hogy a vezeték hiányával nem feltétlenül áldozunk be a teljesítményünk oltárán.

Milyen legyen az érzékelő?

Ez is a hangsúlyos dolgok közé sorolandó. Egy igazán profi gamer egér iszonyatosan precíz és a beállítások személyre szabásával együtt éppen annyit fog mozdulni és arra, ahogyan azt mi akarjuk. Ehhez viszont az érzékelők fajtáival is jobb tisztában lenni, melyek mindegyikének jónak kellene lennie olyan dolgokban, mint az opcionális  kurzorgyorsítás, pontos előrejelzés, X-Y tengelyi mozgás és az is fontos, hogy ne remegjen. Ami a technológiájukat illeti, tudni kell, hogy az olcsóbbak közé tartoznak az optikai változatok, amelyek fényes és sima felületeken többnyire nem teljesítenek túl jól, felismerni viszont könnyű ezeket a piros LED fényükről. Más a helyzet a lézereseknél, amelyek sokkal inkább játékra termettek, jobb érzékelési képességeik és magasabb DPI értékeik révén, miközben kifejezetten megbízhatóan működnek a simább felületeken is.

Legyen jó a görgő is

Régen még vehetett az ember olyan egereket, amik nem tartalmaztak görgőt, ma már nem igazán gyártanak ilyet, persze ez talán nem is baj. A görgő hasznos dolog és nem csak a kényelmi szempontok vagy a lustaság miatt, akár játék közben is hasznát vehetjük, de csak akkor, ha precízen használható. Például fegyverváltásnál is jól jöhet, ha egyetlen görgetéssel kiválaszthatjuk, ami kell, de ehhez szükséges, hogy kifejezetten érezhető legyen, mennyivel tekertünk odébb.

A makrózhatóság fontossága

Sok gamer egérnél már mi állíthatjuk be, hogy az egyes gombok miként szolgáljanak ki minket, de az érzékelők pontosságát, az eszköz sebességét és még sok mást megadhassunk az egér szoftverében. A minőségibb változatoknál ezt elég egyszer elvégezni, a beállításaink pedig nem vesznek el, ha új géphez csatlakoztatjuk az egeret. Ha igazán jók akarunk lenni, fontos, hogy minden kézre essen, tehát ezt a részt abszolút nem érdemes elhanyagolni.

Világítson vagy ne?

Ezt a kérdést szerencsére már a fentebb említett módon magunk is eldönthetjük, a legtöbb esetben pedig azzal is eljátszhatunk, hogy milyen módon és színekben világítson az egér. Persze alapvetően csak a látványt javítja, jól tudjuk, a fényeknek és az egyes színeknek milyen erős hatása lehet a hangulatunkra és ezáltal a különböző tevékenységeinkre is. Ebből fakadóan ez is jobb, ha fent van a listán, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket.