Minden termékünket 1-2 munkanap alatt kiszállítjuk saját raktárról!
Ingyenes szállítás: GLS 20.000 Ft-tól, ExpressOne 15.000 Ft-tól!

A nyomkövető applikációk mozgatórugója a COVID-19

Ha már 21. század, akkor mindenki lekövethető, és csak reménykedni tudunk benne, hogy az adataink, rendesen és biztonságosan lesznek tárolva.

Már nem kevés bejelentés, híresztelés és konkrét példák felvonultatása került a világ elé azzal kapcsolatban, hogy miképpen igyekeznek a különböző országok kormányai úgy felvenni a harcot a koronavírus terjedésével, hogy mobilon keresztül figyelik a fertőzöttek mozgását.

Miről is szól ez a nyomkövetés?

Ez a fajta nyomkövetés a telefon háttérprogramjában futó applikációt használja arra, hogy figyelemmel kísérje az embereket, hogy kerültek-e kapcsolatba másokkal, akik meg vannak fertőzve a vírussal.

Az applikáció nemcsak arra szolgál, hogy azokat kövesse, akik már megfertőződtek, hanem akkor is figyelmeztet, hogy ha mégis megtörtént a találkozás egy fertőzöttel. Ilyenkor jelzést küld arról, hogy mi a teendőnk, és figyelmeztet, hogy igyekezzünk izolálni magunkat és tesztelni, amint tudunk.

Persze ennek a programnak a relevanciája nemcsak abban rejlik, ahogyan működik, hanem abban is, hogy mennyi ember használja teljes felelősséggel és abban, hogy a megfelelő programot töltsék le a telefonjaikra.

Az amerikai applikáció

Az Apple és a Google közösen dolgozta ki azt a programot, ami Amerikában követi nyomon a személyes találkozások pillanatait, hogy ezzel tudják monitorozni a vírus esetleges terjedését. A program Bluetooth-on keresztül létesít kapcsolatot a készülékek között, és ezen az összeköttetésen keresztül cserélik ki az anonim azonosítókat, amik mindig változnak.

A figyelmeztetés azonban nem érkezik azonnal, hanem lehet, hogy eltelik néhány nap az értesítésig, mivel a fertőzött személy sem tudhatja elsőre, hogy elkapta a betegséget, és a nyomkövető applikáció is csak periodikusan frissíti magát és tölti be az újonnan pozitívra tesztelt személyek listáját.

Az angliai program

A szigetországban nagyjából ugyanaz az elv, mint a tengerentúlon. Azonban az NHS által kivitelezett fejlesztés viszont annyiban különbözik, hogy az angol lobogó alatt használatban lévő applikáció központosított rendszert használ, ami sokkal inkább sebezhető és támadható.

Ez a központosított rendszer azt jelenti a decentralizálttal szemben, hogy míg az utóbbi a felhasználók telefonjairól gyűjti az információt, addig az első egy központi számítógépen tárol mindent, és onnan veszi vissza.

Mobilos felvigyázás Ausztráliában

A kenguruk földjén az előző kettő országgal ellentétben, ahol még mindig finomítgatnak a programon, már teljes egészében működik az applikáció. Bár még kormányzatilag nem tették kötelezővé mindenkinek a használatát, de evidens, hogy minél többen alkalmazzák, annál hatásosabb lesz.

A CovidSafe névre keresztelt applikáció nevet, telefonszámot, életkort és postai kódot kér a felhasználóktól, akiknek az adatai titkosítva kerülnek a kormány szerverére. Az applikáció úgy működik majd, mint a legtöbb hasonló program. Bluetooth-t használ és automatikusan kapcsolatba lép a másik készülékkel, akivel éppen kontaktusba kerülünk.

Ha valaki megfertőződik a vírussal, és hozzájárult, hogy az applikáción keresztül ez közzé legyen téve, akkor elrejtve a személyazonosságát, a szerver elküldi a többi programot használó személynek, akivel a fertőzött az elmúlt 14 napban kapcsoltba került, hogy izolálja magát és végezzen el tesztet.

Habár Ausztráliában is az angliai, központosított adatbázist használják, a kormány biztosított arról mindenkit, hogy a program nem gyűjt adatokat a tartózkodási helyről, és kizárólag az illetékes egészségügyi hivatalok használják a felhasználókról begyűjtött információkat.

Mindig jó értesülni arról, hogy a technikai fejlődés milyen mértékben zajlik, és hogy az újabbnál újabb fejlesztések napról napra viszik előrébb az emberiséget. Mégis ijesztő szembesülni azzal a ténnyel, hogy mekkora mennyiségben képesek megfigyelni minket, és vajon tudjuk-e, hogy mekkora felelősséggel jár a saját életünk részleteit egy szerverre rábízni?

További cikkek
Xiaomi Redmi Note 8 Pro

Xiaomi Redmi Note 8 Pro

Az olcsó kategóriás telefonok versenye ugyanannyira izgalmas, mint a felső kategóriásoké. Mert amíg az utóbbiakba mindent beleraknak, ami a legjobb, addig az olcsóbbakba úgy kell vegyészkedni, mit enged még a budget.
Elolvasom
A Samsung három új Galaxy S20 5G telefonja kiváló specifikációi mellet forradalmasítja a fényképezést.

A Samsung három új Galaxy S20 5G telefonja kiváló specifikációi mellet forradalmasítja a fényképezést.

A három készülék között (Galaxy S20, S20 Plus, S20 Ultra) a képernyő és a telefon méretétől eltekintve lényeges különbség nincs. Kiindulási árai elég drágák ahhoz, mint amit a telefon nyújtani tud, azonban a feldolgozási sebessége nagy, az akkumulátor élettartama kiváló, és olyan bónusz funkciókkal is rendelkezik, mint az ultragyors vezetékes töltés, vezeték nélküli töltés és egyéb csúcskategóriás specifikációk.
Elolvasom
Melyik univerzális autós telefontartót válasszam?

Melyik univerzális autós telefontartót válasszam?

Most megtudhatod melyik autós telefontartó az ideális választás számodra. Ebben a rövid leírásban, az összes fontos szempontot végig vesszük ahhoz, hogy számodra a legideálisabb autós tartót választhasd. Többek között kitérünk a különböző fajta kialakítási és elhelyezési formákra és olyan hasznos eszköz funkciókra, amiket érdemes szem előtt tartan vásárláskor. Ne is szaporítsuk tovább a szót, vágjunk bele!
Elolvasom