A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Kedvencek
Keresés
Kosár
Vissza Vissza
close
Menü
Smartdiszkont
bezárás
Smartdiszkont
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés
Kezdőoldal / Blog / Nagypéntek, nagy bejelentés

Nagypéntek, nagy bejelentés

Az Apple és a Google teljesen más úton járnak. Szinte tökéletes ellentétjei egymásnak hardware és software fejlesztésben, arról nem is beszélve, hogy a felhasználók adatait sem egyformán kezelik. De mégis, úgy néz ki, hogy koronavírus összehozza a két technológiai nagyvállalatot, hogy egyesített erővel szálljanak szembe a járvánnyal.

Példaértékű összefogás

Pénteken bejelentették, hogy mindkét cég kifejlesztett egy softwaret a saját támogatott eszközeikre, ami segíthet a vírus terjedésének a nyomon követésében, és így annak a lelassításában, a Bluetooth technológia segítségével. Az, hogy a két vállalat elásta a kereskedelmi, gazdasági és oprendszeri csatabárdot, feltehetőleg azért nem túl mélyre, még jobban bizonyíthatja azt a tényt, hogy nem mindennapi időket élünk.

Pozitív teszt után forrónyomon

Az egészségügyi hivatalok állítása szerint nagy segítség a nyomon követés lehetősége. A program lehetőséget biztosít, hogy a pozitívra tesztelt személy mozgását visszakövessék és elérjék azokat, akikkel kapcsolatba lépett. Így a tesztet velük is el tudják végeztetni, és addig izoláltan tartani, amíg ki nem derül, hogy ténylegesen meg vannak-e fertőzve.

Az eddigi tesztelések során nehézségekbe ütközött, hogy beazonosítsák azokat a személyeket, akikkel egy pozitívra tesztelt személy érintkezésbe lépett, hiszen, ha csak egy bevásárlást intéztünk el a szomszédos közértben, már akkor is sok olyan emberrel léptünk kapcsolatba, akiket nem is ismerünk, és nem is tudhattuk egyikről sem, hogy esetleg a vírussal meg vannak fertőzve.

Mitől félünk jobban: a vírustól vagy a monitorozástól?

A Google és az Apple közös fejlesztése lehetővé teszi, hogy a készülékeink oprendszertől függetlenül kommunikáljanak egymással, ha olyan közelségbe kerülünk, ami miatt fennáll a fertőzés veszélye.

Természetes, hogy azonnal befeszülünk egy ilyen hír hallatán, hogy a személyes adataink ki lesznek adva a kormányoknak és az egészségügyi hivataloknak, de ne felejtsük, hogy az adatink már így is számtalan esetben kerülnek felhasználásra, abból a célból, hogy a különböző cégek, minél inkább azoknak a témaköröknek a reklámjaival tudjanak megtalálni minket, amelyek érdekelnek minket, és amikre rákerestünk az interneten.

Noha a Google-nek még nincs túlzottan nagy jártassága a saját eszközei nyomon követésében, addig az Almások már eleve rendelkeznek egy régóta kifejlesztett rendszerrel, ami a program magjául szolgálhat. A két tech óriás igyekszik biztosítani arról mindenkit, hogy csakis a szükséges információkat teszik elérhetővé az egészségügyi hivatalok részére.

Veszély és szükségállapot

Annak ellenére, hogy hazánkban a világ több országához képest kevesebb a járvány okozta halálos esetek száma, semmiképpen sem szabad alulbecsülnünk a veszélyt. A súlyos helyzetre való tekintettel néhány nem túl kedvező döntést muszáj meghozni, még ha kényszeredetten is. Talán a helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy két hatalmas technológiai versenytárs is képes az összefogásra azért, hogy a normális élet mihamarabb visszatérjen.

Valóban vissza tud térni minden a régibe?

A kérdés azonban nyitva marad azzal kapcsolatban, hogy mi lesz ezek után ezzel a programmal? Törlik, vagy titokban még mindig működni fog? Ki fogja a felelősséget és a garanciát vállalni azért, hogy az így létrejött adatbázis a későbbiekben nem kerül másfajta felhasználásra?

Jóllehet, hogy a kényszer nagy úr, és a súlyos problémák megoldásához néhány olyan szabályt is figyelmen kívül kell hagyni, amelyek eddig a létezésükkel megnyugtatóan hatottak a számunkra, viszont most hátráltatnak a hatékony megoldás kivitelezésében. Viszont mi lesz ezután? A járvány lassú lecsengése és az egészségügy vérző sebeinek a bekötözése után mit fog számunkra jelenteni az állandó kapcsolat?

Kiemelt ajánlataink
Kiemelt ajánlataink