Minden termékünket 1-2 munkanap alatt kiszállítjuk saját raktárról!
Ingyenes szállítás: GLS 20.000 Ft-tól, ExpressOne 15.000 Ft-tól!

Kétszeresére gyorsult a Facebook Messenger

A világ folyamatosan változik, ezt pedig a Zuckerberg-művekben is nagyon jól tudják. Ezért igyekeznek nem csak lépést tartani, hanem az élen járni.

2011-es elstartolása óta rengeteg funkcióval bővült a Facebook Messenger. Került bele videohívás, parádés GIF választék az egyszerű, de nagyszerű hangulat kifejezős válaszadásra, és megoszthattuk a földrajzi helyzetünket is. Sorolhatnánk még tovább, hogy milyen újabbnál újabb tételekkel bővült az amúgy sem szűkölködő tárháza a kék színben pompázó közösségi média üzenetküldő appjának, de miközben ennek a folyamatos bővítésnek a pozitív következményeit felhasználóként örömmel fogadtuk, addig az app architektúrája egyre bonyolultabb és nehezebb lett.  Ez azt jelentette, hogy az app bináris méret meghaladta 130MB-ot. Ez és a nagy halom kód rendkívül lassította a működését, különösen a régebbi készülékeken.

Kigyomlált kódsorok iOS-re

A Facebook újra konstruálta a Messengerét iOS-re. A cég már tavaly óta dolgozott az app újraírásán a LightSpeed Projekt keretén belül. Elsődleges céljuk az volt, hogy minél gyorsabb legyen, és állításuk szerint ez meg is valósult, miközben hozzávetőlegesen negyedakkorára zsugorodott a program nagysága. A kisebb méret miatt a programot könnyeb letölteni, telepíteni és frissíteni. Ez mondjuk értelemszerű, de valószínűleg már elég nagy lehetett a káosz a kódsorok között, hogy újra kelljen gondolni az egészet, és egy tiszta, átlátható felületet kelljen teremteni. Több, mint 100 programozó mérnök fáradozott azon, hogy most végre elkészüljön az újratervezett, viszont lényegében maradéktalanul ugyanaz az applikáció.

Nem a posta a minta

Rájöttek arra, hogy a jó messenger program alapja, ha mérhetetlenül gyorsan képes betölteni, hiszen a felhasználók nem csupán egyszer nyitják meg, hanem szinte rajta csüngenek az appon egész nap, és ezért nélkülözhetetlen, hogy késedelem nélkül érkezzenek meg az üzenetek. Hiszen sok esetben már nem csak baráti csevej, vagy rokoni üdvözlet történik ezen a platformon, hanem munkaügyi egyeztetések is, amik tényleg nem várhatnak arra, hogy majd valamikor egyszer kézbesítésre kerülnek az akadozó rendszernek köszönhetően.

Tiszta program, rendes gépház

Noha az app lényegesen egyszerűbbé vált, azonban nem csak a felhasználók számára lesz könnyebb a használat. Az 1,7 millió soros kódot sikeresen zanzásították „csupán” 360.000 sorra. Ez nem lehetett egyszerű munka, de a lefaragott program így is sok lehetőséget rejt magában, ami majd a mérnökök munkáját is egyszerűbbé teszi, hogy jobb és kényelmesebb felhasználói élményt biztosítsanak a felhasználóknak. Hamarosan néhány meg nem nevezett részlet és funkció is módosulni fog, ami azt jelenti, hogy elsőre nem lesznek elérhetők, de később újra visszatérnek. A kisebbre szabott mérettel azt is elérték, hogy azokon a régebbi készüléken is gyorsabban fusson a program, ahol minden kilobyte számít.

Merre tart a fejlesztés?

Ez a kezdeményezés, hogy átírták az egész programot, azonban nem csupán egy egyszeri dolog, hanem annak a folyamatnak a része, amiben a Facebook egyesíteni szeretné a messenger appjait a jövőben. Ez nem azt jelenti, hogy egybe kívánják olvasztani a Messengert, az Instagramot és a WhatsApp-ot. Ezek továbbra is önálló appok maradnak, csak azt kívánják elérni, hogy a különálló platformok között lehessen üzenetet küldeni.

A társaság már régóta azon dolgozik, hogy tökéletesítse az üzenetküldés menetét és hogy minél könnyebben lehessen elérni a rokonokat vagy barátokat, azonban, ahogy ez várható volt, sok vita tárgyát képezi, hogy ez a hosszú és fáradtságos folyamat hova fog vezetni, és mik lesznek a következményei a jövőben.

További cikkek
A hobbi sportolók álma: bemutatjuk a Forerunner 745-öt

A hobbi sportolók álma: bemutatjuk a Forerunner 745-öt

A Forerunner 745 elődje, a Forerunner 975 mélyen belopta magát a sportolók szívébe tavasszal. Hiszen az óra mindent tud, amire mozgás közben szükségünk lehet – sőt, még többet is: térképes navigáció, végeláthatatlan tárhely zenének és alkalmazásoknak, továbbá órás fizetés is van rajta.
Elolvasom