A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Kedvencek
Keresés
Kosár
Vissza Vissza
close
Menü
Smartdiszkont
bezárás
Smartdiszkont
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés
Kezdőoldal / Blog / Kétszeresére gyorsult a Facebook Messenger

Kétszeresére gyorsult a Facebook Messenger

2011-es elstartolása óta rengeteg funkcióval bővült a Facebook Messenger. Került bele videohívás, parádés GIF választék az egyszerű, de nagyszerű hangulat kifejezős válaszadásra, és megoszthattuk a földrajzi helyzetünket is. Sorolhatnánk még tovább, hogy milyen újabbnál újabb tételekkel bővült az amúgy sem szűkölködő tárháza a kék színben pompázó közösségi média üzenetküldő appjának, de miközben ennek a folyamatos bővítésnek a pozitív következményeit felhasználóként örömmel fogadtuk, addig az app architektúrája egyre bonyolultabb és nehezebb lett.  Ez azt jelentette, hogy az app bináris méret meghaladta 130MB-ot. Ez és a nagy halom kód rendkívül lassította a működését, különösen a régebbi készülékeken.

Kigyomlált kódsorok iOS-re

A Facebook újra konstruálta a Messengerét iOS-re. A cég már tavaly óta dolgozott az app újraírásán a LightSpeed Projekt keretén belül. Elsődleges céljuk az volt, hogy minél gyorsabb legyen, és állításuk szerint ez meg is valósult, miközben hozzávetőlegesen negyedakkorára zsugorodott a program nagysága. A kisebb méret miatt a programot könnyeb letölteni, telepíteni és frissíteni. Ez mondjuk értelemszerű, de valószínűleg már elég nagy lehetett a káosz a kódsorok között, hogy újra kelljen gondolni az egészet, és egy tiszta, átlátható felületet kelljen teremteni. Több, mint 100 programozó mérnök fáradozott azon, hogy most végre elkészüljön az újratervezett, viszont lényegében maradéktalanul ugyanaz az applikáció.

Nem a posta a minta

Rájöttek arra, hogy a jó messenger program alapja, ha mérhetetlenül gyorsan képes betölteni, hiszen a felhasználók nem csupán egyszer nyitják meg, hanem szinte rajta csüngenek az appon egész nap, és ezért nélkülözhetetlen, hogy késedelem nélkül érkezzenek meg az üzenetek. Hiszen sok esetben már nem csak baráti csevej, vagy rokoni üdvözlet történik ezen a platformon, hanem munkaügyi egyeztetések is, amik tényleg nem várhatnak arra, hogy majd valamikor egyszer kézbesítésre kerülnek az akadozó rendszernek köszönhetően.

Tiszta program, rendes gépház

Noha az app lényegesen egyszerűbbé vált, azonban nem csak a felhasználók számára lesz könnyebb a használat. Az 1,7 millió soros kódot sikeresen zanzásították „csupán” 360.000 sorra. Ez nem lehetett egyszerű munka, de a lefaragott program így is sok lehetőséget rejt magában, ami majd a mérnökök munkáját is egyszerűbbé teszi, hogy jobb és kényelmesebb felhasználói élményt biztosítsanak a felhasználóknak. Hamarosan néhány meg nem nevezett részlet és funkció is módosulni fog, ami azt jelenti, hogy elsőre nem lesznek elérhetők, de később újra visszatérnek. A kisebbre szabott mérettel azt is elérték, hogy azokon a régebbi készüléken is gyorsabban fusson a program, ahol minden kilobyte számít.

Merre tart a fejlesztés?

Ez a kezdeményezés, hogy átírták az egész programot, azonban nem csupán egy egyszeri dolog, hanem annak a folyamatnak a része, amiben a Facebook egyesíteni szeretné a messenger appjait a jövőben. Ez nem azt jelenti, hogy egybe kívánják olvasztani a Messengert, az Instagramot és a WhatsApp-ot. Ezek továbbra is önálló appok maradnak, csak azt kívánják elérni, hogy a különálló platformok között lehessen üzenetet küldeni.

A társaság már régóta azon dolgozik, hogy tökéletesítse az üzenetküldés menetét és hogy minél könnyebben lehessen elérni a rokonokat vagy barátokat, azonban, ahogy ez várható volt, sok vita tárgyát képezi, hogy ez a hosszú és fáradtságos folyamat hova fog vezetni, és mik lesznek a következményei a jövőben.

Kiemelt ajánlataink
Kiemelt ajánlataink