A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Keresés
Kosár
Vissza
Menü
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés
Kezdőoldal / Blog / Hogyan válassz USB kábelt a telefonodhoz?

Hogyan válassz USB kábelt a telefonodhoz?

A tökéletes USB kábel kiválasztása korántsem olyan egyszerű feladat. Annak érdekében, hogy megtaláljuk a telefonunkhoz illő megoldást, tisztában kell lennünk a szabványokkal, és nem árt az sem, ha kristálytiszta célokkal rendelkezünk.

Töltőkábelre vagy adatkábelre van szükségünk? USB 2.0-t, 3.2-t vagy Type-C-t válasszunk? Esetleg valamilyen speciális megoldásra lesz szükségünk? Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a legfontosabb dolgokat, melyeket a telefonhoz illő USB kábel kiválasztása előtt mindenképp érdemes tudni.

Szabvány és típus: mi a lényeges különbség?

Habár az USB kábelek többsége külsőre igencsak hasonló, teljesítményben nagy különbség lehet egyes típusok közt. Sőt, előfordulhat az is, hogy egy adott szabvány egyáltalán nem passzol az általad használt telefonhoz. Éppen ezért fontos, hogy mindig a készülékedhez és a céljaidhoz egyaránt passzoló megoldást válaszd.

Először is fontos tisztáznunk, hogy különböző USB szabványok (USB 4.0, 3.2 és 2.0) és USB típusok (Type-A, Type-B, Type-C) egyaránt léteznek. A szabvány határozza meg a kábel sebességét és funkcióját, míg a típusok meg a csatlakozó alakját.

Milyen szabvány a megfelelő?

Az USB 2.0 mindössze 480 megabit per másodperces adatátvitelre volt képes. Ezt a szabványt 2008-ban váltotta az USB 3.0, amely több mint tízszeres sebességre, akár 5 gigabites adatátvitelre is képes. Az ezt követő USB 3.1 már 10 gigabit, a 3.2 pedig már 20 gigabit átvitelre képes. Idő közben pedig megjelent a legújabb, USB 4.0 szabvány is, mely lehetővé teszi a 40 gigabites adatátviteli sebességet, melyről tizenöt évvel ezelőtt talán még csak álmodni mertünk volna.

Fontos tudni, hogy a kábelek visszafelé kompatibilisek, így egy szupergyors USB 4.0 kábellel ugyanúgy használhatsz egy régi eszközt, mint ahogy USB 2.0 kábellel is. Az egyetlen hátrány, hogy nem fogod tudni kihasználni az új szabvány által kínált előnyöket.

Milyen típusú USB kábelt válasszak?

A legtöbb gyártó többféle típusú USB kábelt készít, melyek méretüktől és alakjuktól függően különböző eszközökkel lehetnek kompatibilisek. Az alábbiakban ezek közül vesszük sorra a leggyakrabban hassznált megoldásokat.

  • Type
  • -A,
  • Type
  • -B és Mini-USB: a régi, jól ismert megoldások

A Type-A USB kábel a szinte mindenki által ismert téglalap alakú csatlakozót jelöli. A Type A a legnagyobb USB csatlakozó, ami leginkább számítógépekről, laptopokról lehet ismerős. A Type A kábel vége az esetek többségében egy úgynevezett hoszthoz kapcsolódik, ami a csatlakoztatott eszköz töltésére szolgál. Hoszt eszköz lehet többek közt egy számítógép, egy laptop, de akár egy TV is.

Az USB Type-B egy teltebb, négyzet alakú csatlakozó, mellyel a leggyakrabban külső merevlemezeken, nyomtatókon és egyéb eszközökön találkozunk. Ennek a típusnak mini és micro változatai is léteznek, melyek főként okostelefonokon, tableteken és egyéb hordozható eszközökön találhatók meg.

A mini-USB egy kisebb méretű csatlakozótípus, ami a micro USB elterjedése előtt számított igazán népszerűnek. napjainkban kevés eszköz használja ezt a fajta csatlakozót, leginkább kamerákon és bizonyos konzolok kiegészítőin találkozhatunk vele. Helyét a kisebb, praktikusabb micro USB port vette át, mellyel egyre gyakrabban találkozhatunk a különböző mobileszközökön.

  • Type
  • -C: a legújabb és leghatékonyabb típus

A legújabb típus a Type-C vagy USB-C, aminek nagy előnye, hogy az A és B típusú portokhoz viszonyítva már nemcsak egyirányból lehet csatlakoztatni őket. Az USB-C ugyanis szimmetrikus oldalakkal rendelkezik. Ennek köszönhetően a C-s kábelek strapabíróbbak, és használatuk is kényelmesebb. Az USB Type-C mérete megegyezik a micro USB méretével, melynek köszönhetően a legkisebb eszközbe is hatékonyan csatlakoztatható.

Ráadásul magasabb adatátviteli sebességre és hatékonyabb töltésre is képesek, mint a korábbi típusok. Utóbbira abban az esetben, ha a kábel együtt jár az úgynevezett USB PD (USB Power Delivery) technológiával, mely akár a 100 W-os töltési teljesítményt is lehetővé teszi. Az USB-C-vel eme előnyeinek köszönhetően egyre több okostelefonon és hordozható eszközön találkozhatunk.

  • Lightinig
  • : a kakukktojás a sorban

Végül nem mehetünk el szó nélkül a Lightnting kábelek mellett sem, melyek az Apple által szabadalmaztatott csatlakozókat tartalmazzák. A Lightning csatlakozó méretben az USB-C-hez hasonlít, azonban kizárólag iPhone, iPad és egyéb Apple termékek csatlakoztatására alkalmas.

Az Apple eszközökhöz viszont az esetek többségében úgynevezett USB to Lightning kábelt adnak, melynek köszönhetően egyszerűen csatlakoztathatók például egy számítógéphez.

A minőség sem mindegy: válaszd a legjobbat!

Abban az esetben, ha szeretnéd, hogy USB kábeled megfeleljen a céljaidnak és hosszúéletű is legyen, érdemes mindig jó minőségű megoldást választanod. A minőségi kábelek általában valamivel drágábbak, azonban mind teljesítmény, mind kialakítás szempontjából képesek minden körülmény közt megállni a helyüket.

A vastag, megerősített kábelek például akkor sem fognak tökre menni egyhamar, ha meghajlanak, és olyan megoldás is akad köztük, mely a víznek és egyéb környezeti hatásoknak is képes hatékonyan ellenállni.

Kiemelt ajánlataink