Minden termékünket 1-2 munkanap alatt kiszállítjuk saját raktárról!
Ingyenes szállítás: GLS 20.000 Ft-tól, ExpressOne 15.000 Ft-tól!

Vigyázni kell, hogy mit használsz!

A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, avagy nézd meg jól mit fogadsz el Zuckerbergéktől!

Annak ellenére, hogy a videóhívások már több applikáción keresztül régóta lehetségesek, mégis rendkívüli fellendülésüket élik manapság ezek a programok, köszönhetően a járványnak. Hiszen rengeteg mindenki szorult be otthonába és kezdett neki tevékenyen „home office”-ban dolgozni, viszont a munka során mégis szükség van arra, hogy a különböző fázisok egyeztetéséről, megvitatásáról megbeszélést tartsanak a munkavállalók egymással, vagy a vezetőikkel.

Oly távol és mégis közel

Több hasonló termékkel együtt, erre kínál megoldást a Zoom is, ami egy egyszerű és könnyen kezelhető program, hogy az egymástól távol levő emberek könnyen hozzanak tető alá meetingeket vagy egyéb megbeszéléseket, esetenként interjúkat. De kitűnő választás manapság arra is, hogy tanórákat tarthassanak rajta keresztül, hiszen már csak az ingyenes alapcsomaggal 100 embert lehet egyszerre behívni egy előadásra.

Rejtett titkok

Azonban március 27-én a Vice tech csapata, a Motherboard, alapos vizsgálódás után felfedezte, hogy a Zoom iOS-re fejlesztett applikációja titokban adatokat szivárogtat a Facebook-nak, még annak ellenére is, hogy egyes esetekben a felhasználóknak nincs is Facebook profilja.

A felhasználói adatok onnantól kezdve váltak a Facebook adatbázis részévé, hogy az app letöltése után a felhasználó elindította, és már küldte is a program a tudtán kívül az infót a tartózkodási helyről és az eszköz különböző specifikus tulajdonságairól, mint például a kijelző és a tárhely méretéről, a processzorról, az időzónáról. Ezeket pedig aztán a Facebook felhasználta, hogy irányított reklámokkal célba vehesse a manapság az otthon kényelmében dolgozni kényszerülő felhasználót.

Direkt vagy véletlen?

Ennek a sajnálatos esetnek viszont egy nagyon egyszerű oka volt. Ugyanis a program a Facebook fejlesztői csomagot használja, azaz letöltés és telepítés után egyből a Facebook-hoz csatlakozott. Ez nem egy újkeletű dolog, hiszen több fejlesztő veszi igénybe a Facebook által kínált softwarefejlesztő lehetőségeket. Habár a Facebook a felhasználási feltételek között külön felhívja a programozók figyelmét arra, hogy tudassák a felhasználóval, hogy adataik felhasználásra kerülnek.

Lehete-e a mentegetőzésnek hinni?

Noha a Zoom szabályzatában megemlíti, hogy az program tényleg gyűjt adatokat azokról a felhasználókról, akik rendelkeznek Facebook profillal, egy harmadik fél részére, nem említette, hogy az a bizonyos harmadikfél maga a Facebook, és az sem volt tiszta teljesen, hogy ugyanezt miért tette azokkal is, akik nem is voltak regisztrálva az említett közösségi média felületén. Az eset után a fejlesztők egy közleményben kihangsúlyozták, hogy az elküldött adatok egyike sem volt szenzitív, azaz nem tartalmazta a felhasználó nevét, telefonszámát és e-mail címét.

Állítólag már nincs semmi gond

Azóta a Zoom módosította a programot, és a Motherboard újabb tesztje szerint sem küld már tovább adatokat a Facebooknak. A program honlapján a fejlesztők azt írják, hogy el lett távolítva ez a funkció, de ennek ellenére még mindig lehet regisztrálni Facebook-os fiókkal. Az iOS felhasználóknak pedig érdemes frissíteni a programot, hogy a módosítások az ő eszközeiken is megtörténjenek.

Már nem ez volt az első

A Zoom elnézést kért a kellemetlenségért és biztosította a felhasználókat, hogy a személyes adataikat mindig kiemelt titokban kezelik. Bár nem ez volt a program első félresiklása, hiszen 2019-ben egy biztonsági felmérés közben olyan bug-ot fedeztek fel, ami meghekkelhette a webkamerát, de ez azóta szintén kiiktatásra került.

Miközben az interneten a különböző biztonsági beállítások segítenek a személyes adatainkat titokban tartani az illetéktelenek előtt, addig a készülékeink biztonságáról se feledkezzünk meg. Nézz körül mobiltokjaink széles kínálatában és válaszd ki a neked legmegfelelőbbet!

További cikkek
Érkezik a Samsung Galaxy S10

Érkezik a Samsung Galaxy S10

A Galaxy S9 2018. egyik legnépszerűbb androidos telefonja volt, hamarosan pedig érkezik az S10, amitől azt remélik, hogy 2019. is a Samsung éve lesz. Mire számíthatunk tőle? Még jobb kamerára és olyan dizájnra, amitől leesik az állunk.
Elolvasom