A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Kedvencek
Keresés
Kosár
Vissza Vissza
close
Menü
Smartdiszkont
bezárás
Smartdiszkont
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés
Kezdőoldal / Blog / Mi az vezeték nélküli töltés és hogyan működik?

Mi az vezeték nélküli töltés és hogyan működik?

Mindazok mellett hogy az okostelefonok egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, egyre több közülük üveg hátlapot is kap. Sok új készüléknek már nem csak az előlapját borítja üveg, hanem a hátlapon is az foglal helyet.

Akár hiszed, akár nem ez nem azért van hogy minél jobban képes legyen a karcolások és esztétikai sérülések gyűjtésére. Ezt azért csinálják így a gyártók, mert az üveg hátlapnak köszönhetően a telefon képes elektromos energiát fogadni, így tehát vezeték nélkül tölthető az akkumulátor.

Ez a technológia a mágneses indukción alapszik. Ehhez a folyamathoz elektromos áramra van szükség, amivel mágneses mező állítható elő, ami elektromos feszültséget generál, ez pedig képes vezeték nélkül tölteni az erre alkalmas telefonok akkumulátorát.

A felhasználók többsége hasznosnak találja hogy vezetékek nélkül tölthetik telefonjaikat, főleg hogy az Apple friss szériája óta, iPhone 8-tól minden telefonba belekerült ez a funkció. Ennek ellenére sok felhasználó mégis inkább a kábeles töltést választja a vezeték nélküli lehetőséggel szemben. Lehetséges hogy a kevés és nem megfelelő információ miatt, nem értik és nem bíznak az új technológiában? De a legfontosabb hogy miért is lenne érdemes mindenkinek használnia a kompatibilis készülékét? Vegyük át részletesebben!

Mi is az a vezeték nélküli töltés?

A vezeték nélküli töltés egy olyan töltési eljárás, amivel úgy érhetjük el az akkumulátor elektromos töltését hogy nem kell kábelt használnunk hozzá. Lehetővé teszi hogy vezeték nélkül fogadja a töltést a telefonunk a töltő egységtől. A vezeték nélküli töltést másnéven indukciós töltésnek is nevezhetjük.

Mi az a Qi vezeték nélküli töltés?

Több típusú vezeték nélküli töltést különböztethetünk meg. A Qi egy globális vezeték nélküli töltés fajta. Az Apple és Samsung Qi típusú gyorstöltésre alkalmas akkumulátorokkal szerelte fel készülékeit. Ahogyan a Wi-Fi lett a vezeték nélküli internet globálisan használt típusa, úgy a Qi lett a globálisan használt vezeték nélküli töltés típusa.

Hogyan működik?

Egyszerű a képlet, ennek a technológiának köszönhetően a telefon hátlapja felől található akkumulátor képes elektromos feszültséget fogadni a töltőtől. Egy elektromágneses mezőben az elektromos feszültség képes át áramlani a két különböző eszközben az induktivitásnak köszönhetően.

A legfőbb előnye a vezeték nélküli töltésnek, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb mint a kábeles töltés.

Hogyan töltsem a telefonom vezeték nélkül?

Ahogyan a név is mutatja, ebben az esetben nem kell vezetéket dugnunk a telefonba. Mindössze a vezeték nélküli töltőre kell helyeznünk a telefonunkat, hátlappal lefelé. Kialakítását tekintve többféle töltő létezik már: állványok, töltő padok stb. Tehát álló és fektetett helyzetben is rá helyezhetjük a telefonunkat, csak rajtunk múlik milyet vásárolunk.

Vezeték nélküli töltési aktiválása

1. Csatlakoztassuk a vezeték nélküli töltő állványt vagy padot egy konnektorhoz.
2. Helyezzük rá a telefonunkat hátlappal lefelé, hogy a kijelző felénk nézzen.

Mire lesz szükség?

Elsősorban, a legfontosabbra, egy vezeték nélküli töltésre alkalmas mobiltelefonra.

Másodsorban, egy vezeték nélküli töltőre. Ahogyan fentebb említettük a vezeték nélküli töltők széleskörű választékkal elérhetőek. Igazából csak azt kell eldöntenünk, hogy állítva vagy fektetve szeretnénk tölteni a telefonunkat.

Mely telefonok vezeték nélküli töltés kompatibilisek?

Habár mostanra bármely telefont kompatibilissé lehet tenni bizonyos kiegészítőkkel, a legbiztosabb az ha gyárilag vezeték nélküli töltésre alkalmas készüléket választunk. Íme a lista márkákra és típusokra lebontva, azokról a készülékekről amelyek már gyárilag támogatják a vezeték nélküli töltést:

Apple: iPhone SE 2020, iPhone 8, iPhone 8+, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, 12, 13, 14 15 széria

Samsung: Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, Galaxy S7 Edge, Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy S7, Galaxy S8, Galaxy S8+, Galaxy Note 8, Galaxy S9, Galaxy S9+, Galaxy Note 9, Galaxy S10, Galaxy S10 Plus, Galaxy S10E, Galaxy Note 10, Galaxy Note 10 Plus , Note 20, Note 20 Ultra, S21, S23, S23 széria, Z flip, Z fold széria.

Sony: Xperia XZ3, Xperia XZ2 Premium, Xperia XZ2

LG: G7 ThinQ, V30, G6 (Csak az USA verzió), G4 (optional), G3 (optional), G8

Nokia: 8 Sirocco

Huawei: Mate 20 pro, P30, P30 Pro, Mate 30, Mate 30 Pro, P40, P40 Pro, P40 Lite

Microsoft Lumia: 1520, 1020, 930, 929, 928, 920

Google Nexus: 4, 5, 6, 7 (2013) Pixel series

BlackBerry: Priv

Ulefone: Armor 6, Armor 5, Armor 6E, Armor X,

Mivel a lista folyamatosan bővül, ezért készülék vásárlás előtt mindig érdemes érdeklődni erről a funkcióról. Utolsó frissítés: 2020. 07.10.

A vezeték nélküli töltés gyorsabb mint a vezetékes?

Sok esetben a vezeték nélküli töltés nem gyorsabb mint a vezetékes. De ha egy új felsőbb kategóriás készüléked van mondjuk iPhone XS vagy Samsung S9, akkor a készülék gyorstöltés funkcióval szerelve érkezik.

Például az iPhone XS mindkét típust támogatja, a sima vezeték nélküli töltést és a vezeték nélküli gyorstöltést is. Ahhoz hogy az utóbbinak megfelelően tudjuk tölteni a készülékünket, szükségünk less egy vezeték nélküli töltőre gyorstöltési funkcióval. Azok a töltők amelyek gyorstöltési funkcióval rendelkeznek, szintén működnek azokkal a készülékekkel amelyek nem támogatják a gyorstöltést.

Biztonságos a vezeték nélküli töltés?

Fizikailag képtelenek vagyunk arra hogy érezzünk bármit is a keletkezett mágneses mezőből, ezt a területet mégis nagy homály fedi. Ahhoz hogy hatékony vezeték nélküli töltéshez szükséges körülményeket teremtsünk, a gyártóknak minimalizálniuk kell a mágneses mezőt annyira, hogy az közelről körbe tudja venni a réz tekercset ami a vezeték nélküli töltőben van. Ezt egy csoport igazán különleges anyaggal érik el, amit ferriteknek nevezünk. Ez az anyag igazán jól vezeti a mágnesességet. Mivel a mágneses hullámok a ferriteken keresztül áramlanak és nem a levegőben, így szinte egy mágneses hullám sem hagyja el a vezeték nélküli töltőt.

Így röviden megválaszolva a kérdést: Igen! A vezeték nélküli töltés kifejezetten biztonságos!

Vezeték nélküli töltőket ide kattintva talál.

Kiemelt ajánlataink
Kiemelt ajánlataink