Minden termékünket 1-2 munkanap alatt kiszállítjuk saját raktárról!
Ingyenes szállítás: GLS 20.000 Ft-tól, ExpressOne 15.000 Ft-tól!

Lehet, hogy te is lecsúsztál a Fortnite-ról

A Fortinte-ot forgalmazó Epic Games körül mostanában áll a bál. Az Apple és a Google eltávolította partnerei közül a céget, míg az Epic Games beperelte az Apple-t és Google-t. Hogyha eddig nem töltötted le a Fortnite-ot, talán végleg lecsúsztál róla. Hiszen nem úgy tűnik, mintha ennek a huzavonának egyhamar vége szakadna.

Ilyen volt az Epic Games és az óriásvállalatok előélete

Ahogy azt már említettük, az Epic Games tulajdonában áll a sokak körében ismert Fortnite. A játék olyannyira közkedvelt, hogy több mint 78 millióan töltötték le a világon - a Business of Apps júliusi jelentése szerint. Így nem csoda, hogy a Fortnite az Apple Store és a Google Play egyik legsűrűbben letöltött applikációi közé tartozott. 

A múlt idő nem véletlen, hiszen a két cégóriás arra az elhatározásra jutott, hogy kitiltják az Epic Games-t a felületeikről. Nyilatkozatukból kiderül, hogy a Fortnite legújabb fizetési rendszere a radikális lépés oka, ami a két cég álláspontja szerint sértette az irányelveiket. 

 

De mivel húzta ki a játékfejlesztő cég a gyufát?

Az Epic Games az Apple Store és a Google Play fizetési struktúráját figyelmen kívül hagyva a játékon belülre helyezte el a tranzakciók lebonyolítását. Hiszen általában, ha egy appon fizet a felhasználó, akkor a fizetési folyamatot automatikusan átirányítja az online boltok felületére.

Ám a Fortnite fejlesztései lehetővé tették, hogy egyes tranzakciókat játékon belül lehessen lebonyolítani, sőt. Ezekre a vételekre kedvezményt is adott a játékfejlesztő cég. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez miért ekkora ügy?

A válasz igen egyszerű: az online felületeken végbemenő vásárlások bevételeinek 30%-a illeti a Google-t és az Apple-t. Ám ettől az összegtől elesnek, ha az appon belül zajlik le a tranzakció. Ez a Fortnite eladásait tekintve akár dollármilliós veszteséget is jelenthet a Googlenek és az Applenek. 

 

Az Epic Games válasza: pereskedés, kampánnyal fűszerezve

A játékfejlesztő cég valószínűleg pontosan tisztában lehetett az új fizetési rendszer következményeivel. Ugyanis a tiltás hatására beperelte a Google-t és az Apple-t szoftverdisztribúció és a monopólium helyzettel való visszaélés miatt.

Ráadásul a Google esetében még egy plusz vádat is bedobtak: az Epic Games vádja szerint a Google nyomást helyezett a OnePlusra és az LG-re, hogy azok kihátráljanak az Epic Games-sel kötött közös megállapodásukból.

Mindezt tetézve a játékfejlesztő cég egy olyan kampányt indított el, ami nyíltan az Apple-t támadja. A #freefortnite-ra keresztelt kampányt arra hegyezték ki, hogy rávilágítsanak az Apple-el kapcsolatos aggályaikra. Továbbá arra, hogy tájékoztassák az embereket, hogy a jelenlegi körülmények között hogyan lehet hozzáférni a Fortnite-hoz.

Időközben a bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a Google és az Apple kitilthatja felületeiről a Fortnite-ot. Viszont az Epic Games által fejlesztett Unreal Engine-hez nem nyúlhatnak hozzá, ami valamelyest javít a játékfejlesztő cég helyzetén. Ezt az applikációt a cég egy másik fejlesztői profilról tudja tovább üzemeltetni.

Összességében kimondhatjuk, hogy az Epic Games kontra Google és Apple harca viszonylag elmérgesedett az utóbbi időkben. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket, ám egy biztos: ha eddig nem töltötted le a Fortniteot, akkor már csak a Epic Games App-ról tudod letölteni, amit a Samsung Galaxy Store-ban érhetsz el. 

Ugyanis nem valószínű, hogy az Apple és a Google mostanában vissza fogadja fejlesztői közé az Epic Games csapatát.

További cikkek
A Samsung három új Galaxy S20 5G telefonja kiváló specifikációi mellet forradalmasítja a fényképezést.

A Samsung három új Galaxy S20 5G telefonja kiváló specifikációi mellet forradalmasítja a fényképezést.

A három készülék között (Galaxy S20, S20 Plus, S20 Ultra) a képernyő és a telefon méretétől eltekintve lényeges különbség nincs. Kiindulási árai elég drágák ahhoz, mint amit a telefon nyújtani tud, azonban a feldolgozási sebessége nagy, az akkumulátor élettartama kiváló, és olyan bónusz funkciókkal is rendelkezik, mint az ultragyors vezetékes töltés, vezeték nélküli töltés és egyéb csúcskategóriás specifikációk.
Elolvasom
Oppo Find X2 Pro

Oppo Find X2 Pro

Ha újabb példát keresnénk arra, hogy mi szemléltetné jobban egy kínai mobil gyártó cég fejlődésének sebességét, akkor csak elég lenne összehasonlítani az Oppo Find X2 Pro készüléket az elődjével, és szavak nélkül megkapnánk a választ.
Elolvasom
A Motorola Edge Plus

A Motorola Edge Plus

A közép kategóriás mobilok piacán eltöltött évei után a Motorola újra megvillantotta magát a kihajtható Razr telefonnal, ami valljuk be, szép látványt nyújtott kívülről, de a jelenlegi felhasználói igények között nem igazán számított bitangos konstrukciónak, főleg, hogy az ára túl magas volt ahhoz képest, amit nyújtani tudott.
Elolvasom