A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Keresés
Kosár
Vissza
Menü
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés
Kezdőoldal / Blog / Figyeljünk oda, mit töltünk le az ünnepek alatt!

Figyeljünk oda, mit töltünk le az ünnepek alatt!

Komoly veszélyek leselkednek ránk, ha az ünnepek alatt nem figyelünk oda telefonunkra! Ezt állítják legalábbis a Barracuda Networks biztonsági cég kutatói, akik felmérésükben rávilágítanak arra, hogy nem csak mi várjuk a karácsonyt, hanem a hackerek is.

A cég által gyűjtött és elemzett adatok ugyanis azt mutatják, hogy az ünnepi szezon beköszöntével megszaporodnak az olyan mobilalkalmazások, melyek potenciális veszélyt jelentenek, és virtuális kártevőket hordoznak magukban.

Ennek fő oka, hogy a vakáció során sokkal többen töltenek le applikációkat, mint bármikor máskor az év folyamán, ami részben a karácsonyra ajándékozott, új telefonoknak, részben pedig a felszaporodott szabadidőnek köszönhető.

Nem tűnik komolynak, mégis nagy a veszély

A Barracuda csapata nem kevesebb, mint 4200 karácsonyi tematikába illő Androidos alkalmazást vizsgált meg az elmúlt hetekben, melyek közt bevásárló applikációk, játékok, és egyéb programok is szerepeltek.

Ezek közt 35 olyan appot találtak, melyek agresszív adware szoftverek, és 7 olyat is, amik komoly kárt tehetnek készülékünkben, vagy visszaélhetnek személyes adatainkkal. 165 öt pedig úgymond karanténba került, ugyanis potenciális fenyegetések jelét nem mutatta, mégis gyanús hozzáféréseket kért bizonyos személyes információkhoz.

És habár a szám első ránézésre kevésnek tűnhet, sajnos így is nagy az esélye annak, hogy a figyelmetlen felhasználók beleszaladnak egy-egy ilyen káros programba, melyet telefonjuk, pénztárcájuk, vagy akár privát szférájuk is bánhat.

Milyen veszélyek leselkednek ránk?

A fertőzött applikációk letöltése sajnos nagyon komoly kockázatot hordozhat magában. Előfordulhat, hogy telefonunkat hirdetésekkel elárasztó adware programba futunk bele, vagy olyan vírusba, mely bizonyos applikációkat használhatatlanná tesz a készülékünkön. Ám ez bármennyire rosszul is hangzik, sajnos a kisebb problémának nevezhető.

A szakértők leginkább az olyan, rosszindulatú szoftverek miatt aggódnak, melyek célja a személyes adatainkhoz történő, illetéktelen hozzáférés. Ezek segítségével ugyanis a hackerek bármit megtudhatnak rólunk, jelszavaink mellett akár a bankkártyánk adataira is szert tehetnek.

Ez pedig komoly visszaélésekre ad lehetőséget, személyes információinkkal később pedig az online feketepiacon is viszont találkozhatunk.

Hogyan védekezhetünk?

A legjobb módszer a védekezésre az, ha minden esetben odafigyelünk arra, milyen alkalmazást töltünk le a telefonunkra. Érdemes ellenőriznünk az applikáció értékeléseit, a készítők hitelességét és megbízhatóságát.

Ez persze még nem garantálja száz százalékban, hogy nem esünk virtuális csalók gondosan kitervelt kelepcéjébe, azonban sokkal nagyobb biztonságot jelent, mintha nem figyelnénk oda arra, mit is töltünk le éppen.

Az óvatosság mellett azonban nem árt felkészülni egy megbízható vírusirtó applikációval sem, mely jelzi azt, ha az általunk letölteni kívánt alkalmazás nem biztonságos. Mind a Google Play, mind az AppStore felületén rengeteg kártevőirtó szoftvert találhatunk, azonban érdemes olyan, megbízható alternatívát letöltenünk, mely a hackerek legújabb trükkjeire is fel van készülve.

Ha pedig nem csak telefonunk belső védelme fontos az ünnepek alatt, még épp időben vagyunk ahhoz, hogy egy jó tokot és egy üvegfóliát is beszerezzünk, megóvva ezzel a készüléket a külső sérülésektől!

Kiemelt ajánlataink