Bemutatkozott a Note 10, a Samsung új szupertelefonja

Megérkezett a Note 10, a Samsung okostelefonok legújabb zászlóshajója. A készülék rengeteg hasznos újdonsággal debütált, azonban akad olyan dolog is, melyről a korábbi szériákhoz képest le kell mondanunk.

Az elmúlt hetekben már sokat hallhattunk a Samsung új dobásáról, a Galaxy Note 10-ről. A héten a cég lerántotta a leplet a szupertelefonról, és nem is egy, hanem rögtön két modellel rukkolt elő. A Note 10 ugyanis egy nagytestvért is kapott a nem kisebb, mint 6,8 hüvelykes kijelzővel rendelkező Note 10+ Plus formájában.

A két készüléket a Samsungtól már ismert, elegáns formatervezés, valamint a csúcskategóriás készülékekhez méltó teljesítmény jellemzi.

Nem csak a méret a lényeg

Ahogyan a Samsung telefonjai esetében már megszokhattuk, az új Note 10 is hatalmas kijelzővel rendelkezik, melyet a szinte teljesen keret nélküli kialakítás tesz igazán elegánssá. Az HDR10+ tanúsítvánnyal ellátott AMOLED képernyő az alapmodell esetében 6,3 hüvelykes, míg a Note 10+ kijelzője nem kevesebb, mint 6,8 hüvelyk méretű.

A hatalmas kijelző a formatervezésnek köszönhetően azonban nem jár együtt használhatatlan mérettel. A keret nélküli dizájnnak hála, az új eszköz szinte semmivel sem nagyobb, mint kényelmesen hordozható, ám kisebb kijelzővel ellátott elődei.

De nem csak az eszköz fizikai méretei azok, amik említésre méltóak.

A Note 10-et 8 GB RAM-mal és 256 gigás háttértárral látták el, míg nagytestvére 12 GB RAM-mal, valamint opcionálisan 256, vagy 512 gigás tárolókapacitással kerül majd a boltok polcaira. Sőt, utóbbi memóriáját akár MicroSD-kártyával is bővíthetjük, míg a kisebbik testvér esetében ez az opció sajnos nem lehetséges.

Hardveres szempontból sem lehet panasz a készülékekre, mindkét esetben a rendkívül nagy teljesítményű Exynos 9825 processzor és a Snapdragon 855 chipset került beépítésre a telefonokba, biztosítva ezáltal a mindig stabil, megbízható működést.

Fotóban is erős, de inkább a videóra koncentrál

Azok számára, akik a mobiljukat előszeretettel használják kameraként, a Note 10 széria nem sok újdonságot mutat. Azt is mondhatnánk, hogy szinte semmit, hiszen a beépített kamera gyakorlatilag megegyezik a korábbi, Galaxy S10+ esetében használt kamerával.

A Note 10+ esetében azonban már akad némi változás. Itt a hátsó kamera lett a korábbi szériákhoz képest finomhangolva. Jobban használható gyenge fényviszonyok közt, és a készülék videó készítése során is többet tud mutatni, mint elődei.

Hasznos és látványos funkció például az élő fókuszos videózás lehetősége, melynek használatával olyan effektek segítenek minket a profi végeredmény megteremtésében, mint a fotókról már ismert háttérelmosás-effekt.

A Note 10 szériát ezen felül szuper képstabilizátorral is ellátták, melynek előnyei nem csak egyszerű videó módban, de hyperlapse felvétel készítése során is használhatók.

Van, amiről le kell mondanunk

Az újdonságok mellet akad olyan dolog is, amitől fájó szívvel, de búcsút kell vennünk. Eltűnt ugyanis a készülékről a külön fejhallgató-csatlakozó, ennek pótlásaképp a telefon USB-C csatlakozóját, használhatjuk, hacsak nem váltunk Bluetooth-os fejhallgatóra, vásárolunk külön átalakítót hagyományos jack csatlakozós fülesünk használatához, vagy egyéb, a célra alkalmas audio kiegészítővel oldjuk meg a dolgot.

A jackdugó helyett azonban kapunk a készülék mellé egy rendkívül hasznos kis eszközt, egy úgynevezett okostollat. A kiegészítő rendkívül sok funkció ellátására képes, tetszés szerint távirányítóvá alakíthatjuk, jegyzetelhetünk vele, vagy épp dalt léptethetünk vele a lejátszóban.

Az S Pen valóban hasznos és érdekes újítás, azonban csak egyike azoknak az előnyöknek, melyek miatt a Note 10 és nagytestvére, a Note 10+ a Samsung okostelefonjai közt már most új zászlóshajónak tekinthető.

További cikkek
Samsung Galaxy A40 specifikációk

Samsung Galaxy A40 specifikációk

A Samsung az idei évben megszüntette a J szériát, és helyette a jobban csengő A sorozatot bővítette ki néhány új termékkel. Így született meg a Galaxy A40 nevű mobiltelefon, amely az alsó középkategóriát képviseli a dél-koreai vállalat gigantikus termékflottájában.
Elolvasom