Minden termékünket 1-2 munkanap alatt kiszállítjuk saját raktárról!
Ingyenes szállítás: GLS 20.000 Ft-tól, ExpressOne 15.000 Ft-tól!

Az EU új szabványa lehet a Lightning port halála?

Az Európai Unió szabványosítaná az okostelefonok töltőbemenetét. Az Apple azonban egyelőre nem tágít a Lightning port használatától.

Az Európai Parlament képviselői napirendre tűzték az okostelefonok töltőportjainak egységesítéséről szóló tárgyalást.

A szabályozás célja az elektronikai hulladék csökkentése, valamint a fogyasztók életének megkönnyítése lenne, azonban ez több gyártót is kényelmetlenül érinthet.

Különösen az Apple-t, aki jó ideje ragaszkodik az iPhone-on található Lightning port fantázianevet viselő bemenet megtartásához.

Rengeteg szemetet termelünk

Az EU felmérései szerint a változás leginkább azért lenne szükséges, mert a tagországok területén évente több, mint 51 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik, csak az elhasznált töltőknek köszönhetően.

Jelenleg ugyanis háromféle porttal találkozhatunk a piacon. Az egyik az olcsóbb, tömeggyártott Androidos eszközök microUSB portja, a másik a drágább eszközökre jellemző Type-C USB bemenet, a harmadik pedig az iPhone-okon található Lightning Port.

Ez pedig az egy cseppet sem segít az egyre komolyabb környezetvédelmi problémák megoldásában. A bemenetek egységesítése a szakértők szerint nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy visszaszorítsuk a felesleges műanyag és elektronikai hulladéktermelésünket.

A szabályozás ötlete egyébként nem új keletű, hiszen már a 2014-es, rádióberendezésekről szóló irányelvek megalkotása során felmerült az EU illeetékeseiben.

Kérdés persze, hogy a sztandarizálás milyen szinten tudná megoldani a problémát. A portok egységesítésével ugyanis a jelenlegi Lightning alapú töltők feleslegessé válnának, ami nagy valószínűséggel szintén komoly hulladéktermeléssel járna.

Lehetséges, hogy a Lightning port egyébként sem húzná sokáig

Tavaly már felröppent a hír, hogy a Lightning port 2021-re akár teljesen el is tűnhet a piacról. Ez azonban nem az EU szabályozásának, és nem is a Type-C kábelre történő váltásnak lenne köszönhető.

Az Apple korábban meglebegtette a lehetőséget, hogy teljesen megszabadulna a kábeles töltés lehetőségétől, és átállna a vezeték nélküli technológia használatára. Ez pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen egy olyan cégtől, ami alapvetően újító kedvéről és innovációiról híres.

Elég csak a fülhallgató klasszikus jack kábelének 2016-os eltüntetésére gondolnunk, valamint a Touch ID 2017-es, könnyes búcsújára. Éppen ezért az is lehetséges, hogy az új Uniós szabályok előremozdítanák a cégtől megszokott és el is várt innovációkat.

Bár bizonyos források szerint nagy a valószínűsége annak, hogy ez a változás eleinte csak a legdrágább, prémium modelleket érintené.

Egyelőre bármi lehetséges

Ha a hírek tehát igazak, EU-s szabályozás ide vagy oda, a Lightning port kábelek talán valóban eltűnnek a boltok polcairól. Ez azonban egyelőre csak pletyka, és meglátjuk, mit hoz majd az elkövetkező egy év.

Ami biztos, hogy az Európai Parlament testülete a következő ülésszakban dönthet a bemenetek kötelező vagy opcionális egységesítéséről, ami talán nagy lökést jelenthet az Apple-nek azt illetően, hogy valóban megszabaduljon a kábeles töltés lehetőségétől.

További cikkek
Lehet, hogy te is lecsúsztál a Fortnite-ról

Lehet, hogy te is lecsúsztál a Fortnite-ról

A Fortinte-ot forgalmazó Epic Games körül mostanában áll a bál. Az Apple és a Google eltávolította partnerei közül a céget, míg az Epic Games beperelte az Apple-t és Google-t. Hogyha eddig nem töltötted le a Fortnite-ot, talán végleg lecsúsztál róla. Hiszen nem úgy tűnik, mintha ennek a huzavonának egyhamar vége szakadna.
Elolvasom