A terméket hozzáadtuk a kosaradhoz
Részösszeg
Összesen a kosárban
Irány a kosár
Tovább nézelődök
Ezeket is ajánljuk neked
Menü
Kedvencek
Keresés
Kosár
Vissza Vissza
close
Menü
Smartdiszkont
bezárás
Smartdiszkont
Üdv! Kérjük, jelentkezz be.
Bejelentkezés
Kezdőoldal / Blog / A gyári beállítások visszaállítása után is újratelepíti magát a rejtélyes Android vírus

A gyári beállítások visszaállítása után is újratelepíti magát a rejtélyes Android vírus

Az Android felhasználóknak érdemes óvatosnak lennie, ugyanis egy ideje veszélyes malware vírus terjed a készülékeken. A xHelper nevű kártevő manuálisan telepíthető applikációkkal kerülhet a telefonra, és gyakorlatilag kiirthatatlan. A factory reset opció használata után is képes újratelepíti magát, és egyelőre a szakértők sem tudják, hogyan is működik pontosan, pedig májusban lesz egy éve annak, hogy elindult senkit sem kímélő, pusztító hadjáratára

Lassan egy éve megállíthatatlan

Biztonsági szakértők a tavalyi évben azonosították az Android kártevők egy új, különösen veszélyes fajtáját, amely valamilyen módon képes túlélni a teljes factory reset-et, és a teljes gyári alaphelyzet visszaállítása után is újratelepíti magát az áldozat eszközére.

Az xHelper néven ismert rosszindulatú szoftver először 2019 májusában tűnt fel, és a Malwarebytes biztonsági társaság kutatói dokumentálták.

Az xHelper nem bizonyult túlságosan veszélyesnek, sokkal inkább frusztráló kártevő. Miután megfertőzi telefonunkat, leginkább más alkalmazások Play Áruházból való telepítésére buzdít minket, egyszóval a személyes adatokban és a készülék működésében komoly károkat nem okoz.

Működési mechanizmusa azonban ennek ellenére is aggasztó, a kártevő ugyanis ismeretlen módon, minden törlés után, teljesen automatikusan képes magát újratelepíteni telefonunkra. Ilyen vírussal korábban pedig a szakértők sem találkoztak, hiszen eddig a gyári állapot visszaállítása a legmakacsabb malware-t is képes volt megállítani telefonunkon.

Úgy tűnik tehát, hogy az xHelper megjelenésével egy új korszak nyílt az Androidos vírusok életében, ami egyáltalán nem megnyugtató. Ez a malware ugyanis egyelőre csak kéretlen reklámokkal bombáz minket, azonban az alapjául szolgáló „genetikai kód” sokkal rosszabb, komolyabb károkat okozó tevékenységekhez is felhasználható lehet.

Egyelőre nincs megoldás, a vírus tovább fertőz

A malware-ek komoly problémát jelentenek az Androidos telefonok esetében, hiszen ezek az eszközök rengeteg előre telepített alkalmazást használnak. Amennyiben ezek közül valamelyik megfertőződik, könnyen megeshet, hogy a teljes rendszer veszélybe kerül és összeomlik.

A szakértők szerint az xHelper éppen ezt a gyengeséget használja ki a kevésbé ismert gyártótól származó telefonok esetében, azonban meglepő módon a problémát az előre telepített alkalmazások eltávolítása sem oldja meg.

A szakértők szerint talán az segíthet, ha a gyári állapot visszaállítása után rögtön telepítünk egy olyan megbízható vírusirtót, mint a Malwarebytes ingyenes alkalmazása, és ennek segítségével próbálunk ringbe szállni az xHelper-rel szemben.

Honnan tudjuk, hogy telefonunk fertőzött?

Az xHelper klasszikus módszerekkel kerül fel telefonunkra. A Play Áruházon kívüli, manuálisan telepíthető appok terjesztik, melyek telepítőkészletével egybecsomagolva a vírust letöltő és installáló mechanizmus is felkerül telefonunkra.

Ha olyan új alkalmazás- és értesítési ikonokat látunk, amelyekkel korábban nem találkoztunk, akkor lehetséges, hogy telefonunkat megfertőzte egy ilyen típusú kártevő. Bár a probléma nem mindig nyilvánvaló, ugyanis a rosszindulatú programokat gyakran rendszergazdai alkalmazásoknak álcázzák, így az ikonjaik elrejthetők.

Amint azonban készülékünk gyanús hirdetéseket, kéretlen üzeneteket dob fel, kezdhetünk aggódni. Ezután minimum egy factory reset-re lesz szükség a probléma megoldásához, és ezzel sajnos a harc egyáltalán nem biztos, hogy véget ért.

Kiemelt ajánlataink
Kiemelt ajánlataink